Chciałbym przeprosić wszystkich za tak długą przerwę. Był to okres najtrudniejszych egzaminów, a oprócz tego miałem sporo spraw na głowie. Przerwa w publikowaniu postów to nie znaczy przerwa w gotowaniu. :) Ostatnio na talerzu wylądował klasyczny, przepyszny, polski kotlet schabowy. Danie bardzo proste w wykonaniu, a dobrze zrobione, zachwyca. Najlepiej smakuje z ziemniakami i mizerią lub pomidorami z cebulą w śmietanie.
Potrzebne Ci będą:
- schab pokrojony w plastry o szerokości 2 cm
- ziemniaki
- jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
Kilka postów wcześniej, opisywałem gotowanie na parze z wykorzystaniem parowaru. Według mnie ziemniaki zrobione właśnie w taki sposób są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Zajmuję to bardzo mało czasu, wystarczy wrzucić ziemniaki, posolić, ustawić parowar na 26 minut i gotowe! Wszystko się ładnie gotuję a my mamy czas na zrobienie kotletów.
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Grubość zależy od własnych upodobań, ja uwielbiam jak kotlet jest bardzo cienki i duży. Gotowe kotlety solimy i porządnie pieprzymy. Pozostawiamy na chwileczkę, a w międzyczasie na talerz wbijamy 3 jajka (możemy dodać kilka łyżek wody) i trzepiemy widelcem do otrzymania jednolitej konsystencji. Na talerzach obok wysypujemy mąkę i bułkę tartą. W panierowaniu kotleta schabowego bardzo ważną sprawą jest kolejność. Mąka czyli pierwszy krok, powoduję, że reszta panierki bardzo dobrze trzyma się mięsa. Kolejnym krokiem jest zanurzenie go w rozbełtanych jajkach, a zaraz po tym kotlet powinien wylądować w bułce tartej. Cały proces powtarzamy, pomijając mąkę. Pozostaje nam już tylko smażenie. Na rozgrzany olej wrzucamy kotlety i po chwili główny bohater naszego dania jest gotowy! (taka moja mała rada: kotleta obracajcie jak najczęściej, wtedy mięso będzie idealne, a panierka dobrze wysmażona)
Cudownym dodatkiem do kotleta schabowego z ziemniakami jest mizeria. Świeżego, zielonego ogórka kroimy na bardzo cienkie plastry ( możemy do tego wykorzystać tarkę, ponieważ im cieńsze plastry tym lepiej ), dodajemy gęstą śmietanę, sól, pieprz, troszeczkę cukru i świeży posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy i voilà.
Na zdjęciu poniżej widzicie równie pyszną wersję z pomidorami w śmietanie. Świeże pomidory kroimy w nieduże kawałki, do tego dorzucamy drobno pokrojoną młodą cebulkę, śmietanę, sól i pieprz. Zarówno pomidory jak i mizeria będzie bardzo dobrze pasowała do tego typu dania.Kiedy robiłem obiad, moja druga połówka, przygotowała cudowny napój z zerwanych w ogrodzie owoców, zaskakując mnie :)
Połączenie czystej wody ze świeżymi owocami, plastrem cytryny i listkami mięty to idealne rozwiązanie na upalne lipcowe popołudnia.
Zapraszam do wykorzystania
przepisu i jak zawsze życzę
SMACZNEGO!
uwielbiam schabowe:) wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńmniam mnaim mniam mniam mniam mnaim mniam mniam mniam mnaim mniam mniam mniam mnaim mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
Cudowna klasyka! Widzę, że kotletów jest więcej i chętnie bym się wprosiła:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ha, pięknie ja też mam dziś na obiad schabowczaka:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń"Cudownym dodatkiem do kotleta schabowego z ziemniakami jest mizeria" - hee dodatkiem również cudownym jak genialnym jest ćwikła z chrzanem np. z Gomaru. Niebo w gębie i tyle w tym temacie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń