Witam wszystkich, dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować doskonałą propozycję na obiad. Trwa jeszcze sezon na szparagi, dlatego warto to wykorzystać. Zupa jest tania i bardzo smaczna. Moim zdaniem trzeba korzystać jak najwięcej z produktów sezonowych, ponieważ później będziemy tęsknić. :) Krem jest naprawdę prosty i szybki. Do przepisu użyłem białych szparag.
Potrzebne Ci będą :
- pęczek szparagów
- jeden ziemniak
- mleko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przepis jest bardzo krótki. Zaczynamy od obierania szparagów i ziemniaka ( jeżeli mamy zielone szparagi nie musimy ich obierać ). Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy mlekiem tak, aby wszystko zakryło. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Odlewamy mleko do szklanki, a szparagi z ziemniakiem blenderujemy na gładką masę. Do garnka dolewamy stopniowo mleka, żeby otrzymać odpowiednią konsystencję kremu. Ostatnim krokiem jest sól, sporo pieprzu i łyżeczka gałki muszkatołowej.
Sami widzicie jakie to proste. Dosłownie kilka minutek a krem smakuje naprawdę dobrze. Oczywiście są wersje, gdzie gotujemy szparagi na bulionie z innymi warzywami, ale dla mnie ta wersja jest szybsza, prostsza i smakuje równie dobrze. Polecam!
Zapraszam do spróbowania przepisu i życzę SMACZNEGO!
Co lepiej pasuje do tego kremu,grzanki czy pieczywo czosnkowe,a może groszek ptysiowy?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,kociak super!
tak naprawdę kto co woli. :) ja lubię pieczywo czosnkowe.
Usuń