Po dłuższym czasie odwiedziłem miasto rodzinne - Kołobrzeg. Będąc tutaj nie mogłem ominąć potraw ze świeżej ryby. Po pierwsze, powiem wam, że możecie użyć dowolnej rybki. W tym przepisie wykorzystałem filety z mintaja. Idealna propozycja na obiad, możecie zrobić dobre wrażenie na waszych bliskich. Nie jest to drogie danie, a na talerzu wygląda wyśmienicie. Warto poświęcić chwilę czasu i dopieścić nasze podniebienia.
Potrzebne ci będą ( porcja dla 2 osób ) :
- 4 filety z mintaja, bądź innej ryby
- pół dużej cukinii
- 200 g marchewki
- 250 ml mleka
- 100 ml octu winnego
- łyżka cukier
- sól, pieprz
- cytryna
- koperek
- masło
Zaczynamy od cukinii, kroimy ją na plastry o grubości 1-2 mm. W małym garnku podgrzewamy ocet z cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotową marynatą zalewamy cukinie i odstawiamy na bok.
Następnym krokiem będzie mus marchewkowy. Jest bardzo delikatny, aksamitny i idealnie uzupełnia kwaśny smak. Do garnka wrzucamy 200 g obranej marchewki, wlewamy nasze mleko i przyprawiamy solą, jeżeli mleko nie będzie zakrywało warzywa, dolewamy wody. Gotujemy do momentu, aż marchewka będzie bardzo miękka. Po tym procesie, miksujemy marchewkę na gładką masę i przepuszczamy przez sito na mus. Jeżeli będzie za gęsty podlewamy lekko wodą lub mlekiem.
Ostatnim krokiem jest usmażenie ryby. Nasze filety solimy i pieprzymy, a na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Chwilę później wrzucamy naszą rybę i smażymy ją 2-3 minuty jedną stronę.
Na talerzu układamy cukinie tak jak na zdjęciu, na to filet, 2 plastry cytryny i kolejny filet. Ozdabiamy talerz musem, koperkiem i GOTOWE!
Sami widzicie jakie to proste! Zapraszam do spróbowania przepisu i życzę SMACZNEGO!
Nie wiem skąd wziąłeś w Kg ŚWIEŻEGO mintaja, skoro mintaj nie pływa w Bałtyku, no ale widocznie jesteś lepszym poszukiwaczem świeżego mintaja w Kg niż dziennikarzem.
OdpowiedzUsuńPragnę zaznaczyć, że nie wspomniałem w poście, że mintaj był ŚWIEŻY (był mrożony). Radzę dokładniej analizować tekst, a nie kierować się złośliwością. Pozdrawiam, życzę morza życzliwości. :)
Usuń"Będąc tutaj nie mogłem ominąć potraw ze świeżej ryby."
UsuńPozdrawiam, życzę powodzenia w śledzeniu własnych wypowiedzi. :)
Nie widzę, żebym wspominał tutaj, że akurat TEN filet z mintaja jest świeży. Był mrożony. Zaznaczam również, że można wykorzystać każdą rybę.
UsuńJadłem wcześniej świeżego dorsza, którego opublikuję za kilka dni.
Wygląda wspaniale i smacznie. Mintaj jest pyszną rybą, a cukinia niezłym dodatkiem. Mus marchewkowy spróbuję zrobić. Dzięki za pomysł!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba. Mus naprawdę godny poświęcenia chwili czasu :)
Usuń