piątek, 25 maja 2012

Kremowe pieczarki pod serową pierzyną.






      Danie to ściągnąłem z jednej z najlepszych restauracji z miasta którego pochodzę, czyli Kołobrzegu, "Pod Winogronami". Może nie ściągnąłem, ale na pewno wzorowałem się na smaku i na wyglądzie. Oryginalnie w tej potrawie nie ma świeżego szpinaku. Jest to doskonała propozycja na romantyczną, pyszną kolację, jako przystawka. W większym wydaniu np. z makaronem, może być daniem obiadowym. Jest to dość kaloryczna przystawka, ale uwierzcie mi WARTO!!


Potrzebne ci będą (Porcja dla 2 osób) : 


- w zależności od wielkości naczynia i grzybów : pieczarki, ja użyłem ok 12 małych.
- 120ml śmietanki 18%
- 1 cebula
- ser żółty 
- świeże liście młodego szpinaku
- natka pietruszki ( do dekoracji )
- sól
- pieprz


      Zaczynamy od posiekania cebulki w kostkę. Na łyżce masła podsmażamy ją, a w między czasie kroimy pieczarki. Wielkość kawałków grzybów nie jest określona, na prawdę według uznania. Ja kroiłem pieczarkę na pół, a później w plasterki. Kiedy cebulka już się zeszkli dorzucamy pieczarki i od razu solimy, aby szybko puściły soki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


      Kiedy wszystko się fajnie ze sobą zaprzyjaźni, wlewamy na patelnię naszą śmietankę. Pozwólmy alby wszystkie smaki porządnie się ze sobą połączyły. W między czasie dorzucamy posiekane liście świeżego szpinaku. Kiedy sos nabierze koloru i smaku przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy warstwę sera żółtego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 10 min ( tylko żeby ser się porządnie rozpuścił i ładnie zarumienił ). 


      Jeżeli macie więcej liści szpinaku, możecie je wykorzystać układając warstwę liści pod serem. To wszystko, mam nadzieję, że będzie wam smakowało. SMACZNEGO!





5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) opcję ze szpinakiem jak najbardziej popieram.

    - Ola :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... wygląda bardzo apetycznie. wyprubuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się;))) tylko jak dla mnie bez szpinaku ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja szpinak uwielbiam, i polecam na wierzch świeży szczypiorek. :) Pozdrawiam

      Usuń