Dawno nie osładzałem sobie życia poprzez desery. W końcu musiał przyjść na to czas ;). Padło na to co miałem pod ręką, czyli lody i owoce. Nie miałem za wielkiego wyboru, ponieważ w koszyku znalazłem tylko banany i jabłka. Chwilę pomyślałem i wiedziałem, że towarzyszyć temu będzie masło, cukier i alkohol. W takim razie zapraszam wszystkich na deser.
Potrzebne Ci będą (2 porcje):
- 1 jabłko ( najlepiej najsłodsze i miękkie )
- 1 banan
- pół kostki masła
- ok. 3 łyżek cukru ( najlepiej brązowego
- cynamon do dekoracji
- lody śmietankowe
- 1 lub 2 kieliszki Bailey'sa
Zaczynamy od umycia i obrania wszystkich owoców. Z jabłek wycinamy pestki i przekrajamy na pół ( teraz decyzja zależy od Was i od tego jak chcecie nasze owoce podać , ponieważ możecie usmażyć całe połówki jabłka i później je pokroić w plasterki albo najpierw pokroić i usmażyć je w drobniejszych kawałkach ). Na patelni roztapiamy masło i podsypujemy 1 łyżką cukru. Jako pierwsze na ogniu lądują jabłka ponieważ są twardsze i potrzebują więcej czasu. Smażymy je ok. 2 min. jedną stronę. Przy przewracaniu, dokładamy na patelnie banany i zasypujemy wszystko pozostałym cukrem. Dolewamy do tego alkohol, który wyparuje po chwili, ale nada cudownego aromatu naszej potrawie. Masło zacznie zamieniać się w karmel. Dokładnie obtaczamy owoce w karmelu i po chwili wystawiamy je na oddzielny talerz. Jabłko i banan są już gotowe, wystarczy je tylko poukładać na talerzu, położyć między nimi 2 gałki lodów i GOTOWE!
P.S do nakładania lodów możecie użyć klasycznej łyżki do gałek, ale jeżeli chcecie, żeby były w kształcie łódeczek, zróbcie to za pomocą 2 zwykłych łyżek stołowych. Nie wiem jak Wam to wytłumaczyć, ale musicie pokombinować. Właśnie z powodu takich sytuacji planuje przemienić Czerwony Piekarnik na VideoBloga! Co wy na to?
Zapraszam wszystkich do kuchni i życzę kolejny raz SMACZNEGO !
pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńjakie inne owoce można jeszcze dodac? Pytam bo nie za bardzo lubie ciepłe jabłka
OdpowiedzUsuńNajbardziej popularnym i pasującym zamiennikiem będzie ananas albo pyszna gruszka. ;)
UsuńPozdrawiam
gruszka TAK:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńa Ja zadam pytanie trochę z innej beczki: Czym robisz zdjęcia?
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że raczkuję w tym świecie i nie mogę stanąć na nogi.
Nikon d90 najczesciej z obiektywem 50mm 1.8 pozdrawiam ;)
Usuń