poniedziałek, 11 czerwca 2012

Krem ze szparagów.






          Witam wszystkich, dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować doskonałą propozycję na obiad. Trwa jeszcze sezon na szparagi, dlatego warto to wykorzystać. Zupa jest tania i bardzo smaczna. Moim zdaniem trzeba korzystać jak najwięcej z produktów sezonowych, ponieważ później będziemy tęsknić. :) Krem jest naprawdę prosty i szybki. Do przepisu użyłem białych szparag. 

Potrzebne Ci będą :

- pęczek szparagów
- jeden ziemniak
- mleko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa


         Przepis jest bardzo krótki. Zaczynamy od obierania szparagów i ziemniaka ( jeżeli mamy zielone szparagi nie musimy ich obierać ). Wrzucamy wszystko do garnka i zalewamy mlekiem tak, aby wszystko zakryło. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Odlewamy mleko do szklanki, a szparagi z ziemniakiem blenderujemy na gładką masę. Do garnka dolewamy stopniowo mleka, żeby otrzymać odpowiednią konsystencję kremu. Ostatnim krokiem jest sól, sporo pieprzu i łyżeczka gałki muszkatołowej. 
        Sami widzicie jakie to proste. Dosłownie kilka minutek a krem smakuje naprawdę dobrze. Oczywiście są wersje, gdzie gotujemy szparagi na bulionie z innymi warzywami, ale dla mnie ta wersja jest szybsza, prostsza i smakuje równie dobrze. Polecam!


Zapraszam do spróbowania przepisu i życzę SMACZNEGO!

          


2 komentarze:

  1. Co lepiej pasuje do tego kremu,grzanki czy pieczywo czosnkowe,a może groszek ptysiowy?
    Pozdrawiam,kociak super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę kto co woli. :) ja lubię pieczywo czosnkowe.

      Usuń