niedziela, 17 czerwca 2012

Mintaj z fasolką szparagową.






             Ostatnio był mintaj na cukinii z musem marchewkowym, który był naprawdę pyszny. Po łososiu i dorszu jest to moja ulubiona ryba, dlatego dzisiaj także postanowiłem ją wykorzystać. Moja propozycja na dzisiejszy obiad jest naprawdę "FIT", mało kalorii, mało tłuszczu, a nadal przepyszne. Wszystkie warzywa ugotowane są w parowarze. Jest to bardzo przydatny robot kuchenny, dzięki któremu wasze potrawy będą zdrowsze i smaczniejsze. Każdemu polecam kupno takiej maszyny. Jeżeli nie macie możliwości skorzystania z parowaru albo z garnka/naczynia do gotowania na parze, możecie zrobić wszystko klasycznie, czyli ziemniaki i fasolę ugotować w wodzie. 


Potrzebne Ci będą (porcja na 2 osoby):

- 2-3 filety z mintaja
- fasolka szparagowa
- kilka młodych ziemniaków
- sól, pieprz
- plaster cytryny
- koperek i pomidor koktajlowy do dekoracji


             Zaletą parowaru jest to, że można włożyć do niego dużo rzeczy na raz, dzięki temu gotujemy bardzo szybko. Nasze dietetyczne danie zaczynamy od obrania ziemniaków. Kolejnym krokiem jest przyprawienie ich solą i włożenie do parowaru na najniższym poziomie. W naczyniu nad ziemniakami umieszczamy fasolkę szparagową, wszystko lekko przyprawiamy i ustawiamy maszynę na ok. 18minut.
             
             Kiedy warzywa gotują się na parze, mamy czas na przygotowanie ryby. Filet solimy, pieprzymy i wkładamy na gorącą patelnie z rozgrzaną łyżką masła i smażymy 3-4 minuty jedną stronę. Dodam, że jeżeli chcemy, żeby nasze danie było zupełnie "FIT", rybę wkładamy również do parowaru. Ja jednak wolę smażoną rybę. Kiedy wszystko jest gotowe, rybę i warzywa przekładamy na talerz i dekorujemy pomidorem, cytryną i koperkiem. 

             Sami widzicie! Gotowanie z parowarem jest bardzo proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe. Idealne rozwiązanie dla osób, które stosują różnego rodzaju diety albo dla tych, którzy przez chudsze gotowanie chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. 

Zapraszam do spróbowania przepisu i życzę SMACZNEGO! 



5 komentarzy:

  1. Przepysznie wyglada! Bardzo lubie gotowanie na parze i ubolewam nad tym, ze Mezczyzna nie podziela mojego entuzjazmu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Po części jego rozumiem bo sam lubię smażone rzeczy i mięso.. ale zawsze warto wprowadzić coś zdrowego do jadłospisu :)

      Usuń
  2. mm ryba i mlode ziemniaczki z koperkiem-wyglada pysznie ,obiad w sam raz na taka pogode :) Koniecznie musze kupic w koncu parowar - niedlugo bede go musiala czesto uzywac :)

    OdpowiedzUsuń