czwartek, 14 czerwca 2012

Sałatka z pieczonym burakiem.





         Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich miłośników wspaniałego warzywa jakim jest burak :) Przepis pobrałem od mojej mamy, która zaskoczyła mnie tą sałatką. Naprawdę nie spodziewałem się, że będzie tak dobra. Jedynym składnikiem, który bym zmienił jest ser typu włoskiego. Moim zdaniem bardziej pasuje tutaj ser feta. Jest to inna i lepsza propozycja przyrządzenia buraka, niż klasyczne buraczki z cebulką. 

Potrzebne Ci będą:

- 2 buraki
- rukola
- sałata lodowa
- słonecznik
- cytryna
- ser typu włoskiego albo feta
- czerwona cebula 
- sól
- pieprz
- majeranek
- tymianek

Winegret:

- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny 
- ulubione suszone zioła


       Pierwszym krokiem będzie utworzenie z foli aluminiowej "kieszonek". Najlepszym kształtem do pieczenia buraków, będzie trójkątna kieszonka, przedstawiona (dla ułatwienia) na poniższych zdjęciach.
Do folii wkładamy 2 buraki (NIE obieramy!), lekko solimy, pieprzymy i posypujemy suszonym majerankiem oraz tymiankiem. Wkładamy je do pieca rozgrzanego do 200oC na półtora godziny. Ważną sprawą jest to, że czas pieczenia zależy od wielkości buraka. Najlepszą metodą będzie sprawdzenie czy burak jest już miękki, widelcem, przez folię po upływie 90 minut. 

      






       W międzyczasie zabieramy się za resztę. Płuczemy rukole, sałatę lodową i dokładnie suszymy, żeby nie była mokra. Na dużym talerzu układamy podarte liście sałaty lodowej, a na to liście rukoli. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i odkładamy na bok do miski. 
       Następnym krokiem będzie przygotowanie winegretu. Do słoika wlewamy 4 łyżki oliwy, łyżkę octu balsamicznego i dorzucamy nasze ulubione suszone zioła. Dla lepszego smaku można troszeczkę posolić. Zamykamy słoik i bawimy się w barmana, czyli trzęsiemy tak aby wszystko w środku było dokładnie wymieszane. 
       Po upieczeniu buraków, wyjmujemy je z folii i delikatnie obieramy. Skóra powinna odchodzić bez najmniejszego problemu. Obrane warzywo kroimy w słupki i układamy na wcześniej przygotowanym talerzu z zieleniną. Kolejna warstwa sałatki to czerwona cebula, układamy ją na buraku i skrapiamy wszystko delikatnie sokiem z cytryny. Na wierzchu brakuje nam już tylko sera i słonecznika. Fetę rozdrabniamy na mniejsze kawałki i posypujemy sałatkę. Następnie na rozgrzaną patelnie wrzucamy 2-3 łyżki słonecznika i prażymy go przez chwilę. Ostatnim krokiem jest podlanie sałatki winegretem i posypanie jej prażonym słonecznikiem. Sałatka jest bardzo prosta (w sumie jak każda sałatka) ale naprawę wyróżnia się smakiem i wyglądem. 

Zapraszam do skorzystania z tego przepisu i życzę wszystkim SMACZNEGO!



Jestem dumny z naszych kołobrzeskich zachodów słońca :)

4 komentarze:

  1. rzadko dodaje buraki do jadłospisu...chociaż je uwielbiam! muszę się poprawić:P
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta salateczką zajmę się na pewno,wygląda pysznie a ja uwielbiam rukolę:-)
    Prosze o usunięcie moderacji obrazkowej bo nie da sie tych hieroglifów powtarzać:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna sałatka!!! dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń