niedziela, 3 czerwca 2012

Spaghetti Bolognese.





     Makaron z sosem bolońskim jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Sos jest z pomidorów i mięsa mielonego. Jest to doskonała propozycja na obiad, bardzo pożywne i syte. Do dzisiejszego makaronu wykorzystałem przepis znajomego, który niedawno mi przesłał. Nie będę ukrywał, że jest to jedna z najlepszych wersji spaghetti jaką jadłem. 

Potrzebne Ci będą :

- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 3-4 ząbki czosnku
- duża papryka czerwona
- około 30 dag pieczarek 
- duża marchewka
- duża cebula
- świeża bazylia
- suszony tymianek, bazylia i oregano
- makaron spaghetti
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 kulka sera mozarella
- parmezan do posypania
- oliwa z oliwek 
- sól i pieprz


     Mięso mielone ugniatamy w misce z pieprzem, solą oraz suszoną bazylią i odstawiamy do lodówki. Dwie puszki pomidorów bez skórki miksujemy na gładki sos i wlewamy do garnka. Powstały sos przyprawiamy łyżeczką cukru, 4 ząbkami czosnku, solą i dużą ilością pieprzu. To wszystko wstawiamy na ogień i gotujemy, im dłużej tym lepiej.
    W międzyczasie gotujemy makaron. Pamiętajmy, aby po odcedzeniu nie spłukiwać go wodą. Dodajemy troszkę oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy na bok. 

    Na dużej patelni smażymy drobno posiekaną cebulę, pieczarki, paprykę, a na wierzch dodajemy startą marchewkę. Liście świeżej bazylii najpierw rozgniatamy nożem, aby puściły aromat, a następnie tniemy jak najdrobniej. Jak warzywa się podsmażą i zmniejsza swoją objętość, dodajemy mięso i przyprawy - świeże liście bazylii i suszony tymianek. Gdy mięso jest już podsmażone i wszystko ładnie się wymieszało, dodajemy sos pomidorowy i gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu.

    Pod koniec gotowania sosu dodajemy do niego pociętą na kawałki mozarellę (bez zalewy) i gotujemy często mieszając, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na talerzu rozkładamy makaron, na niego kładziemy sos i posypujemy wszystko parmezanem. GOTOWE!

Zapraszam do spróbowania naprawdę cudownego przepisu i SMACZNEGO!
Podziękowania za przepis dla Mateusza :)



2 komentarze:

  1. Trochę roboty z tymi warzywami,ale w smaku pewnie przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warte poświęcenia czasu. Można to oczywiście uprościć :) Pozdrawiam

      Usuń