piątek, 8 czerwca 2012

Szparagi w cieście francuskim.







     Zacznę od tego, że jest to dziecinnie prosty przepis. Potrzeba nam chwilki czasu i szczypty staranności.
Idealna propozycja na imprezową przystawkę albo dodatek do obiadu. Szparagi to sezonowy produkt i warto go wykorzystać. Czas roboty to 5 min roboty i 5-8 minut w piecu. Nie będę pisał proporcji ponieważ, zależy to od tego ile ich chcemy zrobić.

Potrzebne Ci będą:

- kilka szparag
- ciasto francuskie 
- sól, pieprz


      Odcinamy zdrewniałe końcówki szparag i wrzucamy do lekko osolonej wody z łyżeczką cukru i masła.
Gotujemy je przez ok. 4 min ( nie muszą być całkiem miękkie ). W międzyczasie kroimy ciasto na cienkie paski. Kiedy warzywo nam się obgotuję zawijamy je w paski ciasta ( w spiralę ). Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 5-8 minut. Pod koniec pieczenia podsypujemy lekko parmezanem i GOTOWE! Dziecinnie proste.

Zapraszam do spróbowania przepisu jest godny poświęcenia chwilki czasu. Super prezentuję się na talerzu i jest doskonałą propozycją jako przystawka na mecze EURO 2012.


Szparagi na stół

2 komentarze:

  1. Ooo tak, zielone szparagi, bez porównania z białymi. I jeszcze w cieście z parmezanem. Musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis sprawdziłam ,świetna przekąska ,jeśli nie masz parmezanu możesz posypać twardym żółtym serem startym na małych oczkach,mniam

    OdpowiedzUsuń