wtorek, 17 lipca 2012

Kurczak w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią.




            Z mięsa drobiowego można stworzyć milion potraw o różnych smakach. Jest delikatne i bardzo chude. Idealnie nadaję się na posiłki dla ludzi na dietach np. białkowych. Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić kurczaka w sosie ze świeżych pomidorów i cebuli z dodatkiem liści bazylii. Na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć dwie wersje podania tego dania. Pierwszą, czyli kurczaka w kawałkach z ryżem  oraz drugą, całą pierś w sosie z ziemniakami. Zapraszam!


Potrzebne Ci będą :

- pierś z kurczaka
- 2 pomidory 
- 1 młoda cebula
- liście świeżej bazylii
- serek topiony 
- ryż albo ziemniaki




   
              Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy łyżkę sosu sojowego i obficie pieprzymy, świeżo zmielonym pieprzem. Mięso trafia do lodówki na ok. 25 min. W międzyczasie wstawiamy do wody ziemniaki albo ryż, ta kwestia zależy od waszych upodobań.
           
              Po upływie 25 minut, wyjmujemy kurczaka i delikatnie go podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy w oddzielnym rondelku. Kiedy się już zeszkli, dorzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Czekamy aż nasz czerwony towarzysz puści wszystkie soki i utworzy się konsystencja płynnego sosu. Następnym krokiem jest dorzucenie do tego wcześniej delikatnie podsmażonego kurczaka. Gotujemy chwilę aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.

              Pod koniec gotowanie wrzucamy do rondla kilka posiekanych, świeżych liści bazylii. Powinniśmy otrzymać płynny sos, dlatego do wszystkiego dodajemy jeszcze małą kostkę serka topionego. Kiedy się dokładnie rozpuści, konsystencja na pewno będzie prawidłowa, a całe danie gotowe!


Zapraszam do spróbowania mojego przepisu i życzę SMACZNEGO!
               


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz