piątek, 25 maja 2012

Cukinia z mięsnym nadzieniem.






    Zacznę od tego, że według mnie cukinia jest bardzo niedocenionym warzywkiem. Można ją przygotować na tysiące sposobów, ma swój specyficzny, cudowny smak i pasuje zarówno do makaronów jak i do pizzy, bądź grillowanego mięsa jako dodatek. :) Teraz, kiedy jest sezon na tego typu warzywa, coraz częściej ląduje u mnie w kuchni. Dzisiejszy przepis przyszedł mi do głowy rano, kiedy myślałem sobie co tu by dzisiaj pysznego zjeść. Moja dziewczyna zaproponowała, żeby to była cukinia. I na tym stanęło. Ta wersja jest bardzo syta i naprawdę dobra.. delikatna i soczysta.


Potrzebne ci będą ( porcja dla 2 osób ):


- 2 średnie cukinie ( łatwiej będzie jeżeli będą proste, nie będzie problemów z układaniem jej     w naczyniu )
-  mięso mielone ok. 300g
- 1-2 pomidory
- 1 mała cebula
- kilka pieczarek
- liście młodego szpinaku ( do dekoracji )
- ser mozzarella 
- sól
- pieprz 


     Gotowanie zaczynamy od przepłukania warzyw. Następnie zabieramy się za cukinie, odcinamy końcówki i przecinamy cukinie wzdłuż. Łyżeczką, delikatnie wyciągamy miąższ ( odkładając go do miseczki ) i lekko posypujemy środek cukinii solą.


     Kolejnym krokiem będzie przygotowanie farszu. Kroimy naszą cebulę w kostkę i podsmażamy ją na 1-2 łyżkach masła, kiedy już nam się ładnie zeszkli, dorzucamy drobno pokrojone pieczarki. ( nie mogą być za duże kawałki, ponieważ trudniej będzie nam faszerować cukinie ). Wszystko razem smażymy, pozwalamy aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Po chwili dorzucamy pomidora pokrojonego w kostkę i smażymy jeszcze chwilkę, jeżeli konsystencja jest za sucha można dodać łyżeczkę masła albo po prostu dolać troszeczkę wody, chociaż po dorzuceniu pomidorów cała masa powinna nabrać soczystości. Cebulę z pieczarkami i pomidorem przekładamy do miski i zaczynamy smażyć mięsko :) 


     Na patelnie wlewamy 2 łyżki stołowe oleju  i smażymy nasze mięso. Po chwili jak mięso nabierze koloru, dorzucamy wcześniej wydłubany miąższ z cukinii. Wszystko razem smażymy. Po kilku minutach dorzucamy do tego pomidora z cebulką i pieczarkami i razem mieszamy, to będzie nasz farsz do cukinii.!


     Ostatnim krokiem do wielkiego sukcesu jest włożenie gotowej masy do wcześniej wydrążonych cukinii. :p Bierzemy osolone wcześniej cukinie i mała łyżeczką, powoli, dokładnie wypełniamy warzywka. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na ok. 25-30 min. W między czasie kroimy mozzarellę w plastry i czekamy aż czas pieczenia minie. Po 30 min zdejmujemy pokrywkę, kładziemy na wierzch cukinii kawałki mozzarelli i pozwalamy temu się ładnie przypiec.Wszystko.


      Na talerzu można ułożyć liście szpinaku ( tak jak na zdjęciu ) i położyć na to naszą pyszną cukinie. Niebo w gębie i na talerzu :) Mam nadzieję, że będzie smakowało!  SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. Musi być wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilem, smakowalo. Jednak do farszu dolozylem troche ziol prowansalskich i słodkiej papryki. Proponuje rowniez dobrze przyprawic te cukinie, ktora faszerujemy bo wydaje sie byc troche jalowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienite. Dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń