sobota, 23 czerwca 2012

Mus czekoladowy z owocami.





       W końcu coś słodkiego!! Zapraszam was na mus czekoladowy z dodatkiem waszych ulubionych owoców. Jeżeli chcesz zrobić słodką niespodziankę dla drugiej połówki, dobrze trafiłeś/trafiłaś. Taki deser w 100 procentach zaspokoi żądze każdego łakomczucha. W mojej wersji znajdują się truskawki i czereśnie, ale jeżeli lubisz inne owoce, proszę bardzo. Zapraszam!


Potrzebne Ci będą ( porcja dla dwóch osób ):

- kilka truskawek
- kilka czereśni
- 2 jajka 
- 3/4 tabliczki czekolady ( gorzka albo deserowa )
- 3-4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 200 ml śmietany 36%


     Do pracy będą nam potrzebne 3 miski, mikser i szpachelka do mieszania. Zaczynamy od dodania 2 jajek i 2 łyżek cukru do miski. Kładziemy to na kąpiel wodną albo na garnek z gotującą się wodą tak, aby woda bądź para wodna ogrzewała od spodu miskę i energicznie mieszamy ( nie możemy przestać, ponieważ zrobi nam się jajecznica :) ). Kiedy w jajku rozpuści się cukier, a cała konsystencja zacznie się ścinać, zdejmujemy  miskę z garnka i ubijamy masę mikserem na sztywno. Uprzedzam, że potrzeba dłuższej chwili czasu, żeby masa się ubiła na "sztywno", ale warto poczekać :). 
     W międzyczasie wrzucamy czekoladę do miski i kładziemy ją do ciepłej wody ( cała czekolada musi się rozpuścić ). Kiedy jajka już są sztywne, wlewamy do masy całą czekoladę i wsypujemy kakao. Delikatnie i bardzo dokładnie mieszamy szpachelką i odstawiamy na chwilę na bok. Następnie przekładamy śmietanę do miski i ubijamy również na sztywno. Ostatnim krokiem jest przełożenie tego do do naszej masy i dokładne wymieszanie. Mus jest już gotowy. Teraz możecie dowolnie tworzyć warstwy z owoców i modyfikować deser jak tylko chcecie. :) 
     Gotowy deser należy włożyć do lodówki na minimum półtora godziny, aby wszystko stężało i uzyskało prawidłową konsystencję puszystego musu. 

Zapraszam do spróbowania bardzo prostego a zarazem przepysznego przepisu i życzę SMACZNEGO!
     



3 komentarze: