sobota, 2 czerwca 2012

Pita. Wersja mięsna i warzywna z sosem jogurtowym.






     
       Pita są to okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszeń na składniki, które chcemy tam upchać. U mnie dzisiaj królowała cukinia i czerwone mięso. Moja dziewczyna nie przepada za wołowina (czego nie rozumiem), dlatego zrobiłem też wersję warzywną z lekko podpieczoną cukinią :). Obie wersje były naprawdę pyszne. Bardzo fajne rozwiązanie na grilla np. zamiast chleba czy bułki. Na pewno to nie był mój ostatni raz z chlebem PITA. Chciałbym też przeprosić, że nie zrobiłem tych placków sam, ponieważ jest to bardzo proste. Kupiłem je w TESCO po fajnej cenie, 6 zł za 6 placków. Obiecuję, że przy następnym spotkaniu z tą potrawą, zrobię je sam :)


Potrzebne Ci będą (porcja dla 2 osób) :

- 4 placki PITA
- 2 steki wołowe lub w wersji warzywnej 1 duża cukinia
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Sos:

- mały jogurt naturalny 
- 2-3 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz (dużo pieprzu)

     To jest baza do sosu, teraz możecie dodać ulubione przyprawy. Ja dodałem suszone chilli, troszeczkę curry i świeżo zmielony pieprz (grubo zmielony). Wszystko razem mieszamy i gotowe.                                   

    Zaczynamy od cukinii, kroimy ją wzdłuż na plastry o grubości 2mm. Lekko podlewamy oliwa z oliwek i przyprawiamy. Do rozgrzanego do 160oC piekarnika wkładamy nasze warzywko na kilka minut ok.4-5. 
    Nasze chlebki oblewamy wodą i mokre wkładamy do piekarnika obok cukinii. Czekamy, aż nam urosną, a w między czasie kroimy warzywa. Pomidora w plasterki a cebulę w piórka.

    Po bardzo fajnej cenie dostałem również steki wołowe. Były bardzo cienkie ok.0,5cm, dlatego na patelni smażyły się dosłownie chwileczkę. 10 min przed smażeniem wyjąłem je z lodówki, oprószyłem solą i grubo zmielonym pieprzem. Na bardzo, bardzo ale to bardzo rozgrzaną patelnie z łyżką oliwy, wrzuciłem stek'i i smażyłem ok. 1,5-2 min jedną stronę, mięso było średnio wysmażone. Jeżeli lubicie krwiste smażcie jeszcze krócej, a jeśli dobrze wysmażone, ok. 3-4 min na jedna stronę. Pod koniec dorzuciłem łyżkę masła, a po roztopieniu się, przełożyłem stek'a na talerz. Po chwili pokroiłem go na ładne, chude plastry.

    Nasze placki i cukinie wyjmujemy z piekarnika. Końcówki pity odcinamy tak, aby utworzyły się nam kieszonki. Warzywną wersje wykładamy sałatą, następnie cukinią, pomidorem, cebulą i oblewamy naszym sosem jogurtowym. W wersji mięsnej zamiast cukinii, wkładamy nasze mięso wołowe. GOTOWE!

Zapraszam od spróbowania przepisu, jest naprawdę pysznie. SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. ciekawa propozycja. takiego wydania pity nie widziałem.

    OdpowiedzUsuń