wtorek, 5 czerwca 2012

Roladki ze szparagami.





       Tak jak wspomniałem, dziś miałem ochotę na szparagi. Na placu wielkopolskim w Poznaniu, dostałem zielone szparagi po bardzo fajnej cenie, 5 zł za pęczek. Do tego, od bardzo miłej Pani, wziąłem kilka młodych ziemniaczków i pęczek kopru. To była całkiem fajna zapowiedź obiadu. Do tego wszystkiego dokupiłem 2 piersi z kurczaka. I już byłem pewien, że będzie pysznie. Zapraszam!

Potrzebne Ci będą:

- 2 duże mlode ziemniaki
- 2 piersi z kurczaka
- pęczek zielonych szparag
- dwie cytryny
- sól, pieprz
- świeży koperek
- 4 ząbki czosnku
- suszony tymianek

 
      Zaczynamy od zamarynowania kurczaka, do miski wciskamy sok z całej cytryny, dolewamy oliwy z oliwek, kurczaka podsypujemy solą i pieprzem i wrzucamy do marynaty. Naczynie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

      Zamarynowane piersi kroimy nie do końca na pół, tworzymy z nich tzw. serca albo poporstu ubijamy pierś na bardzo cienki i jak największy placek. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli, masła i wrzucamy szparagi, dosłownie na chwilę ok. 3 min. Na folię aluminiową wykładamy naszą pierś, kładziemy na nią 5-6 szparag i zawijamy mięso razem z folią, tworząc wałki, wyglądem przypominające cukierki. Niżej zamieszczam zdjęcie :)




      Nasze rolki wkładamy do zamrażarki na 10-15 min. W międzyczasie nasze ziemniaki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Na 7 min. ( nie muszą być całkiem ugotowane ). Na blogach kulinarnych zauważyłem ciekawy sposób na ziemniaka. Po lekkim ugotowaniu nacinamy je, a w szpary wkładamy plastry czosnku. Do naczynia żaroodpornego wkładamy je i zapiekamy w piekarniku, rozgrzanym do 180oC.
      Czas na nasze roladki. Wyjmujemy je z zamrażarki i gotujemy w wodzie ok. 8-10 min. Następnie odwijamy z folii i podsmażamy na oliwie z masłem. Potrzebują nabrać koloru.




      Pod koniec smażenia dorzucamy plastry cytryny i trzymamy jeszcze chwilkę na patelni. Kiedy rolady są gotowe przekładamy je na talerz, do soków pozostałych na patelni dorzucamy łyżeczkę masła i suszonego tymianku.  
      Ostatnim krokiem jest przekrojenie roladek na pół, ułożenie ich na talerzu i ozdobienie koperkiem. Na koperek kładziemy naszego zapieczonego ziemniaka, podlewamy lekko masełkiem z patelni i  GOTOWE!

Zapraszam do spróbowania przepisu i jak zawszę życzę SMACZNEGO!!





Szparagi na stół

2 komentarze: