sobota, 21 lipca 2012

Roladki wieprzowe w sosie warzywnym.





             Na obiad miały być schabowe, ale plany się pozmieniały :) Wystarczy poświęcić kotletom troszeczkę więcej czasu i powstaje zupełnie inny obiad. Kiedy trafił do mojego żołądka, wiedziałem, że roladki będą jedną z moich ulubionych potraw. Do środka możemy włożyć to, na co tylko mamy ochotę. U mnie zagościła papryka, cukinia, cebula i kilka pieczarek.


Potrzebne Ci będą :

- plastry schabu
- ziemniaki
- cukinia
- cebula
- papryka
- kilka pieczarek

Sos:

- 3-4 pomidory
- 1 cebula
- 1 papryka 
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz ziołowy
- cukier
- ser żółty





                  Ziemniaki zostały mi z obiadu zrobionego dzień wcześniej, dlatego pokroiłem je tylko w talarki i podsmażyłem na maśle.
                  Na patelni, na łyżce masła, smażymy warzywa na farsz, czyli cukinie, paprykę, cebulę i pieczarki. Potrzebują dosłownie chwili, ponieważ dojdą w piekarniku. Przyprawiamy wszystko do smaku pieprzem i solą.
                  Do rondelka wrzucamy łyżkę masła i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażymy przez chwilę aby warzywa zmiękły. Następnie w naczyniu lądują pokrojone pomidory. Wszystko razem gotujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu z kawałkami warzyw. Do tego dodajemy koncentrat, łyżeczkę cukru i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostatni krok zależy od waszych upodobań. Jeżeli lubicie sos z kawałkami warzyw zostawiacie go, a jak wolicie gładki sos, miksujecie wszystko i gotowe.
                  Plastry mięsa rozbijamy na jak najcieńsze kotlety. Na środku układamy 2 łyżki farszu, zawijamy w roladki i spinamy je wykałaczkami. Gotowe wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 20 min. w temperaturze 200oC. Po upływie tego czasu, zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem i zostawiamy w piekarniku jeszcze na ok. 20 min, a na pod koniec posypujemy startym serem, aby wszystko się ładnie zapiekło.
                  I to by było na tyle. Roladki układamy na talerzu obok ziemniaków i przystrajamy liściem bazylii. Gwarantuję, że każdemu będzie smakował tak przygotowany obiad.

                              Zapraszam do spróbowania mojego przepisu i życzę SMACZNEGO !







  

1 komentarz: