czwartek, 6 grudnia 2012

Penne z kurczakiem na wódce w sosie śmietanowym.






Kilka dni temu postanowiłem poeksperymentować z kurczakiem. Padło na makaron penne i sos śmietanowy. Ciekawym aspektem tego posiłku jest to, że kurczak jest marynowany w polskiej czystej WÓDCE. Do 4 piersi z kurczaka użyłem ok.100 ml, w tym wszystkim chodzi o to, aby kurczak był bardziej soczysty w środku. Alkohol zamyka pory kurczaka, a o zawartość procentową się nie martwcie, ponieważ cały wyparuje podczas smażenia. Nie wiem czy jest osoba na tym świecie, której nie podejdzie ten przepis, ponieważ danie jest delikatne w smaku, bardzo dobre i tanie. Wykonanie tego dania zajęło mi ok. 45 minut, a poziom trudności jest niewiele wyższy od zrobienia zwykłej jajecznicy. Idealna propozycja na włoski obiad dla całej rodziny. Zapewniam was wszystkich, każdemu będzie smakowało.



Potrzebne Ci będą:

- makaron penne
- piersi z kurczaka
- kilka pieczarek
- śmietanka do sosów 18%
- serek topiony (pieczarkowy lub śmietankowy)
- czysta wódka
- liście szpinaku do ozdoby
- sos sojowy
- sól, pieprz







Gotowanie zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników i zamarynowania mięsa, które kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w cienkie plastry. Do miski z kurczakiem wlewamy wódkę ( ilość alkoholu zależy od ilości piersi ), kilka łyżek stołowych sosu sojowego i doprawiamy pieprzem. Wkładamy do lodówki na 20 min, żeby wszystkie smaki się połączyły. W międzyczasie możemy ugotować makaron. 

Po upływie 20 min. wrzucamy naszego kurczaka na gorącego woka i po chwili, kiedy mięso się bardzo delikatnie przyrumieni, dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki. Wszystko razem smażymy ok. 5-6 min. Następnie do tego wlewamy UWAGA! PÓŁ śmietanki, a drugą połowę umieszczamy w małym garnku na oddzielnym palniku i dodajemy łyżeczkę serka topionego. Kiedy już sos się podgrzeje, bierzemy trzepaczkę i ubijamy to na delikatną piankę. Następnie dodajemy to do naszego woka, gdzie kurczak, pieczarki i śmietanka się już zaprzyjaźniły. Proces ubijania spowoduje, że sos będzie bardziej delikatny. Wszystko gotujemy do momentu, aż sos będzie posiadał odpowiednią gęstość. Gotowe!

Każdemu polecam wypróbowanie tego przepisu i zachęcam do eksperymentów w kuchni, bo z tego naprawdę wychodzą cuda. Można miło spędzić czas z kimś bliskim przy kuchennym blacie, krojąc warzywka przy cudownej muzyce. ;) POLECAM! 





Postanowiłem wprowadzić kilka zmian na Czerwonym Piekarniku. Podczas gotowania, bardzo często słucham ulubionej i klimatycznej muzyki. Postanowiłem do każdego przepisu umieszczać listę piosenek, przy których przygotowywałem danie. :) Enjoy


1. Seal - Kiss From a Rose
2. Seal - Crazy
3. Seal - Love's Divine
4. Seal - Stand By Me
5. Seal - Walk On By
6. Sting - Fields Of Gold
7. Sting - Desert Rose
8. Sting - Fragile 
9. Sting - Shape Of My Heart
10. Sting - Englishman In New York




2 komentarze:

  1. Brzmi intrygująco. Zazwyczaj słyszy się o przepisach na winie, nie na wódce. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujaca mozaika makaronowa

    OdpowiedzUsuń