niedziela, 3 czerwca 2012

Delikatny omlet z cukinią.




     Dzisiaj moją propozycją na śniadanie dla was jest delikatny, kremowy omlet z cukinią i czerwoną cebulą. Idealny dla dwóch osób na śniadanie do łóżka. Naprawdę niebo w gębie. 
     Omlet można robić na milion sposobów, a do niego można włożyć kolejne milion różnych składników. Niektórzy dodają pomidorka, cebulę, kiełbaskę, szczypiorek i masę innych rzeczy. Ja miałem w lodówce cukinie i kawałek cebuli. Nie lubię za ciężkiego śniadania, dlatego ta opcja jest idealna, a zarazem bardzo ale to bardzo prosta. Zapraszam!


Potrzebne Ci będą:

- 3 jajka
- połowa małej, czerwonej cebuli, może być biała
- mały kawałek cukinii
- 3-4 łyżki śmietanki 18%
- łyżka masła 
- sól 
- pieprz


      Naszą cebulę kroimy w kosteczkę, a cukinie w plastry. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła. Kiedy już się roztopi, dodajemy cebulkę. Smażymy ją dosłownie 2 min i dorzucamy naszą cukinie. W międzyczasie do miski wbijamy 3 jajka i wlewamy naszą śmietankę, trzeba to wszystko rozbełtać i przyprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Kiedy nasze składniki na patelni będą miękkie i delikatnie podsmażone, wlewamy jajka. Smażymy ok. 5-6 min i wkładamy na 2-3 min do piekarnika rozgrzanego do 180 oC. Po tym czasie nasz omlet powinien być idealny. 

Zapraszam do spróbowania przepisu i życzę oczywiście SMACZNEGO!



7 komentarzy:

  1. lekko i sezonowo, musi być wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet wygląda baaardzo apetycznie.
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. 1800 Celsjusza? jak moja kuchenka ma tylko do 300stu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę wybaczyć ;) Uderzyłem w klawiaturę o jeden raz za dużo. Pozdrawiam

      Usuń
    2. tam jest dobrze wpisane po spacji to jest literka "o" bo widac ze mniejsze od "0" i ma oznaczać stopnie !!

      Usuń
  4. Jako fanka omletów, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no wlasnie male o oznacza stopnie ;)

    OdpowiedzUsuń